dimecres, 20 de juny de 2012

El grafit invers del COR al portal bcn.cat


Ara és el web de la ciutat de Barcelona el que parla del nostre grafit.
En aquest enllaç podeu veure la notíciaUn grafit net per disminuir la generació de residus
publicat el 19/06/2012 a les 17:49 h; Redacció bcn.cat

És art i decora les parets però, a diferència dels grafits més clàssics, no és nociu per al medi ambient. Us presentem el grafit net o invers, una forma d'expressió artística que fa dissenys a les parets traient la brutícia. A partir del Moviment R, el projecte "Life COR" de l'Àrea Metropolitana de Barcelona també ha optat per utilitzar aquesta tècnica més sostenible en la seva campanya per a la disminució de la generació de residus.

Amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge, que es va celebrar el maig passat, Barcelona i l'Àrea Metropolitana continuen els seus esforços per disminuir la generació de residus i augmentar la recollida selectiva.

Seguint les seves mateixes consignes verdes, aquesta vegada han impulsat una nova acció sostenible, un grafit net, invers o ecològic, és a dir, un disseny fet en una paret que, enlloc d'utilitzar els clàssics aerosols nocius per la capa d'ozó, treu la brutícia acumulada a la paret.

D'aquesta manera, les noves zones netes formen un dibuix que pot durar anys i no perjudica el medi ambient.

Aquesta és una més de les accions de la campanya de comunicació del projecte "Life Cor" (Campanya Objectiu Residus), cofinançat per la Unió Europea i que lidera l'Àrea Metropolitana de Barcelona des del 2008.

Dirigida principalment al públic jove i impregnada de l'esperit ecològic que professa, es tracta de la primera campanya de residus concebuda per a les xarxes socials i amb presència a Facebook, Twitter, Youtube.

Baixa la generació de residus
Després de la sèrie 3 R i acció i el I Concurs de Poesia Reciclada, els responsables del projecte han pensat ara en el grafit net per continuar incidint en la consigna bàsica del moviment, la de les tres R: redueix, reutilitza i recicla.

Ja sigui gràcies a aquesta tasca de comunicació o a una conscienciació ciutadana creixent, el cert és que l'Àrea Metropolitana ha aconseguit reduir lleugerament la generació de residus dels seus habitants.

De fet, els residus generats per persona i dia arribaven a 1,5 quilos el 2008, mentre que durant l'últim any aquesta xifra s'ha situat en 1,29 quilos per persona i dia.

Més grafits sostenibles
Aquesta experiència en fer una expressió artística més sostenible, que a la capital catalana han portat a terme els Axe Colours, arriba després de la tasca de dos pioners, l'anglès Paul Curtis (Moose) i el brasiler Alex Orion, que han dut a terme projectes d'aquest tipus a les seves ciutats respectives —pels quals han estat titllats de vàndals algunes vegades—.

Ja sigui fet amb aigua a pressió o amb un raspall metàl·lic el que és cert és que aquest art del grafit invers cada cop té més adeptes, però no és l'única forma original de decorar les parets.
Si el clima i la humitat acompanyen, els grafits de molsa són també una bona manera de dibuixar sense embrutar el paisatge urbà. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada