bloc
noticies
novetats

dimarts, 31 de gener del 2012

Els residus i la comunicació

El 31 de gener de 2011, avui fa un any, més de 120 persones, expertes en comunicació i residus, van  participar a la Jornada ELS RESIDUS I LA COMUNICACIÓ, dedicant 5 hores a conèixer més a fons el projecte Life COR i la campanya, a intercanviar experiències i a parlar sobre el canvi d'hàbits i la implicació ciutadana.


El Comando R irromp a la Jornada organitzada per l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

I a la tarda, doblet: la primera reunió del que volem que es converteixi en la xarxa ibèrica d'organismes públics de gestió de residus que contribueixi a assolir els objectius que marca la Directiva europea de residus i obtenir la imprescindible implicació dels ciutadans i ciutadanes sobre la base d'intercanviar experiències i reflexionar de forma conjunta sobre diferents estratègies i les pràctiques comunicacionals. L'Àrea Metropolitana de Barcelona i les ciutats i àrees metropolitanes de Sevilla, Málaga, A Coruña, Asturias, Bizkaia, Pamplona, València, Madrid, Lisboa i Porto s'han emplaçat a treballar en aquesta línia. 

dilluns, 30 de gener del 2012

Avui el Moviment R ha fet un any!!


El tret de sortida de la campanya 2.0 del projecte es va donar avui fa un any, el 30 de gener de 2011 coincidint amb la mitja marató de Barcelona. Felicitats!

Tota la informació en aquest enllaç Tret d'inici de la campanya COR 

dijous, 26 de gener del 2012

#onvasenvas: si no ho veig, no m'ho crec


Teníem previst publicar aquest nou article sobre la campanya "On vas, envàs?" el proper dilluns, però ens han piulat que avui és el Dia Mundial de l'Educació Ambiental i ens ha semblat oportú avançar-lo per tal de contribuir a la seva celebració.

Com ja anunciàvem a #onvasenvas ja és al carrer i a les xarxes, una de les peces de la campanya són les dues visites a la Planta de triatge de Gavà-Viladecans, una de les plantes de selecció de residus d’envasos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les visites se celebraran els dies 15 i 17 de febrer i són gratuïtes i obertes a tothom, especialment a les persones que creuen que "reciclar no paga la pena perquè al final tot va a parar al mateix lloc" o que diuen que "reciclar treu llocs de treball".

Per a inscriure's a les visites cal trucar al telèfon 93 852 04 02. En aquest enllaç del microsite de la campanya trobareu més detalls.


Al marge d'aquestes dues visites organitzades en el marc de la campanya On vas, envàs?, el programa metropolità d'educació ambiental Compartim un futur ofereix visites guiades a les plantes de tractament de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona al llarg de tot l'any.
Les visites a les plantes configuren l'acció 2 del Projecte Life COR.

I per acabar aquest post: el vídeoclip On vas, envàs?. Encara no l'heu vist? Creiem que us agradarà.


Bon Dia Mundial de l'Educació Ambiental!

diumenge, 22 de gener del 2012

Reeducar seria la 4a R segons els participants a la campanya de SOGAMA


El dilluns 16 de gener, la Sociedade Galega do Medio Ambiente (Sogama) ha posat punt i final a la campanya "REDUCE, TI TES A CHAVE".

La campanya, iniciada al novembre, amb el suport de la Consellería de Medio Ambiente de la Xunta, s'ha desenvolupat principalment a través d'un microsite, que informa de bones pràctiques en matèria de gestió de residus a nivell domiciliari a a la vegada que ha buscat l'opinió dels i de les internautes. També han utilitzat el, Facebook i el Twitter d'Educació Ambiental de SOGAMA.


La reeducació, la quarta "R"
Les aportacions de la ciutadanis s'han recollit a www.reducetitesachave.com

En nota de premsa, SOGAMA ha informat que moltes persones han col·locat la Reeducació com a quarta R, per darrera de la Reducció, la Reutilització i el Reciclatge dels residus. D'aquesta manera han volgut fer palesa la necessitat de modificar patrons de consum i hàbits en relació als residus, com sabeu un dels objectius del projecte Life COR.

Per a altres persones participants a la campanya, la quarta R seria el Revisar la nostra relació amb el medi ambient, Reconsidera el que no fem bé, Rectificar els errors....

I per a vosaltres, quina seria la quarta R?
Ens ho podeu explicar al bloc o a les xarxes socials

dijous, 19 de gener del 2012

RESIDUS: Dos importants votacions al Parlament Europeu


La sessió d'avui del Parlament Europeu aprovarà dos temes importants en relació als residus:
  • Noves normes per fomentar el reciclatge de residus elèctrics
  • Reducció a la meitat del malbaratament d'aliments per al 2025

+ RECICLATGE DE RAEE
El Parlament Europeu votarà avui una directiva que introdueix nous objectius de recollida i reciclatge de residus d'aparells elèctrics i electrònics, com els frigorífics, els telèfons mòbils o els ordinadors. Les noves normes, acordades amb els Estats membres, també redueixen els tràmits administratius per als fabricants. La nova norma revisa la directiva actual sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics, vigent des de 2003.

- MALBARATAMENT ALIMENTARI
Cada any Europa llença a la brossa la meitat dels aliments en bon estat. El Parlament Europeu votarà avui, dijous, un informe que exigeix a la Comissió Europea mesures urgents per reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per al 2025.

Els diputats proposen, per exemple, esclarir la diferència entre dates 'de caducitat' i 'de consum preferent', per evitar el malbaratament d'aliments en bones condicions.
La diversificació de la mesura dels envasos i l'educació sobre alimentació són altres de les propostes.

Segons dades de la Comissió Europea, la generació anual de residus alimentaris als 27 Estats membres ascendeix a 89 milions de tones, és a dir, 179 kilograms per habitant. Els residus alimentaris assoliran al 2020 els 126 milions de tones (un augment del 40%) a no ser que s'adoptin mesures preventives.

Més informació a
Informe sobre com evitar el malbaratament d'aliments: estratègies per millorar l'eficiència de la cadena alimentària a la UE (ES)

dimecres, 18 de gener del 2012

#onvasenvas ja és al carrer i a les xarxes


Ho estàvem anunciant des de diumenge i ja és aquí.
Avui ha començat la campanya On vas, envàs? als mitjans on i off line i a les xarxes socials.

L'objectiu de la campanya, promoguda per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ecoembes i Ecovidrio, és contribuir al foment de la recollida selectiva dels residus d’envasos entre la ciutadania de l’àrea metropolitana, i donar a conèixer el tractament que reben aquests residus per poder ser reciclats. Les accions de la campanya, amb un fort component participatiu, complementen les del Moviment R, la campanya 2.0 del projecte LIFE COR.

El videoclip
L’element que enceta la campanya és el jingle On vas, envàs?. A partir d’aquesta cançó s’ha elaborat un videoclip, amb la col·laboració d'un centenar de persones que van participar espontàniament en una acció d’street marketing celebrada el passat 22 de desembre a diferents emplaçaments de Barcelona, Castelldefels (Campus del Baix Llobregat) i l’Hospitalet de Llobregat (Mercat de Collblanc).



Si no ho veig, no ho crec
No hi ha millor manera d'entendre una cosa i de desfer malentessos o llegendes urbanes que veient personalment on van a parar i què se'n fa dels residus que hem dipositat al contenidor groc, els dels envasos.

Per aquest motiu, la campanya organitza dues visites a la Planta de triatge de Gavà-Viladecans, una de les plantes de selecció de residus d’envasos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona on es tracten unes 23.000 tones d’envasos cada any. Aquestes visites tenen per objectiu mostrar a la ciutadania quin és el procés que segueixen els residus per poder ser reciclats un cop han estat dipositats correctament al contenidor groc. Les visites són gratuïtes i s’efectuaran els dies 15 i 17 de febrer al matí. Les inscripcions es poden realitzar al telèfon 93 852 04 02.

Els i les visitants tindran l’oportunitat de participar en un concurs i emportar-se una cistella de productes ecològics.

Al marge de la campanya On vas, envàs? totes les plantes metropolitanes de tractament de residus són obertes al públic, a través de visites guiades. Si voleu més informació, la trobareu aquí.

La campanya als mitjans
La campanya és present, sobretot, a la ràdio. També serà objecte d'un publireportatge (ja us n'informarem).


Marxandatge
Es distribuirà un joc de sis sotagots ls municipis participants en la campanya, que són: Begues, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Santa Coloma de Gramenet.

El microsite
Per acabar el post d'avui, us informem que la campanya disposa d'un microsite. Allà hi trobaren més informació de la campanya i de com separar i reciclar.



També trobareu informació actualitzada al Facebook del COR http://www.facebook.com/Residus.AMB.COR
i al nostre Twiter https://twitter.com/#!/residus_AMB_COR

diumenge, 15 de gener del 2012

El compte enrere d'#onvasenvas a punt d'arribar al zero

Tot és a punt! Els dies de treball de preparació s'acaben i la setmana vinent en veurem els resultats!

Algunes persones, gran i petites, de Castelldefels, l'Hospitalet, Barcelona i Santa Coloma, però, ja en saben un munt. Sense elles, la primera fase d'#onvasenvas no hauria estat possible. Avui no us en podem dir res més. Queden hores per a desvetllar que hi ha darrera del hashtag #onvasenvas?

divendres, 13 de gener del 2012

Webs d'intercanvi: una altra alternativa de r-estrena



Un cop deixades enrere les festes de Nadal, us oferim un recull de webs on oferir lliurement o intercanviar qualsevol objecte que ja no ens faci servei o que no es vulgui a casa: roba, electrònica, llibres, mobles, joguines...

L'intercanvi és una manera d'allargar la vida dels objectes, aprofitar millor els recursos i mantenir milers d'objectes encara útils fora del circuit dels residus.
Hem seleccionat llocs web d'abast català, estatal i internacional. La majoria us serviran per buscar o donar qualsevol tipus d'objecte; la resta estan especialitzats.

A més d'aquests webs i altres que podeu trobar a internet, recordeu que a nivell local hi ha moltes xarxes i activitats d'intercanvi puntuals que us poden interessar. La informació la trobareu a la pàgina  intercanvis.net i a la del programa Millor que Nou de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Dóna accés a una complerta agenda de mercats d'intercanvi així com a un llistat d'ofertes i demandes d'objectes per municipis, sempre basat en l'intercanvi sense diners. El seu abast són els Països Catalans.

Compta amb més de 3.500 usuaris. Al seu web es pot veure allò que les persones individuals ofereixen o demanen i contactar-hi directament.

Fomenta la donació com a mecanisme per a donar i aconseguir coses sense haver de pagar i sense necessitat d'intercanvis. Un formulari permet exposar els objectes que es volen donar o es necessiten així com  posar-se en contacte amb la persona interessada.

És una xarxa internacional de més de 5000 grups, amb milers d'usuaris que reben i donen coses amb l'objectiu d'allargar-ne la vida útil amb la única condició de ser gratuït.

Altres webs similars
En coneixes alguna més? 
Les has fet servir mai? Ens ho podeu explicar al nostre bloc o a les xarxes socials:
@residus_AMB_COR #restrena


dimarts, 10 de gener del 2012

On van els residus que generem per Nadal?


Contenidor de recollida selectiva per Nadal (Foto: EL PAIS)
Han passat les festes i alguns contenidors (i els seus voltants) han evidenciat com aquest període del calendari destaca per l'increment de consum i també, es clar, per l'augment de residus generats. El COR aprofita l'ocasió per a passar comptes i recordar què passa amb els residus un cop els hem deixat al contenidor. A on van a parar? Què s'en fa?

Passem comptes
Som conscients de la quantitat de residus que generem? En general, no.

A l'Àrea Metropolitana de Barcelona la generació mitjana per persona i dia és d'1'35 kg (a la resta de Catalunya, 1,5 kg). La campanya Els nostres residus, la nostra responsabilitat que finalitza el 12 de gener i la seva eina la  Calculadora de residus tenen com a objectiu que en siguem més conscients. És el mateix objectiu de la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona Ei, que això és teu! protagonitzada pel Moviment R, la campanya 2.0 del projecte Life COR.


Si voleu aprofundir en el tema, les Dades Ambientals Metropolitanes, publicades per la direcció de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, informen amb detall dels residus que generem i de la seva gestió. Les podeu consultar, desglossades per municipi, tipus de residu (fracció) i plantes de tractament, en aquest enllaç.

I desprès del contenidor, què passa?
La primera cosa a considerar és que depèn del tipus de residus. No és veritat que tot vagi a parar al mateix lloc. Per què, si no, hi hauria diverses i complexes instal·lacions de residus?

Per al tractament dels nostres residus a l'Àrea Metropolitana de Barcelona disposem de 4 plantes de tractament mecànic biològic (els Ecoparcs); 1 Planta de Valorització Energètica (incineradora); 2 plantes de triatge d'envasos lleugers; 2 plantes de compostage i una planta de triatge per als municipis de l'anomenat model Residu Mínim.

Mapa de les plantes de tractament de residus a l'AMB

Matèria orgànica
Línia de tractament de la FORM a l'Ecoparc de Montcada
Els residus del contenidor MARRÓ (fracció orgànica: restes de menjar, tovallons de paper, flors i plantes...) van a les plantes de compostatge i, majoritàriament, als ecoparcs. En els ecoparcs se n'obté compost (adob) i biogas que es transforma en electricitat.

Dades metropolitanes 2010:
217.061 tones recollides selectivament
= 57,83 kg persona/any   

Envasos i residus d'envasos
Els residus del contenidor GROC (tota mena d’ampolles i envasos de plàstic, bosses, brics, llaunes, brics, safates de porexpan, etc.) van a les plantes de triatge, on els classifiquen per tipus (ferro, alumini, envasos compostos, mix de plàstics, etc.) i un cop separats, es premsen i es lliuren als diferents recicladors. Aquests trituren i fonen els materials, convertint-los en matèria primera per a la fabricació de nous envasos i d’altres productes.

Dades metropolitanes envasos lleugers 2010:
38.855 tones recollides selectivament

= 12,14 kg persona/any  

Paper i cartró
Els residus del contenidor BLAU (paper i cartró) van a les plantes de tractament autoritzats o directament, sense tractament previ, a les plantes de fabricació de paper.
En tots els casos s'en fa més paper o cartró.

Dades metropolitanes paper 2010:
126.182 tones recollides selectivament
= 39,44 kg persona/any
= 7,9% de les fraccions recollides selectivament

Vidre

Els residus del contenidor VERD (ampolles, pots i flascons de vidre sense tap) van directament a les plantes de tractament autoritzats, on separen els impropis i trituren el vidre, convertint-lo en matèria primera de la fabricació de noves ampolles i altres productes de vidres.

Dades metropolitanes vidre 2010:
53.041 tones recollides selectivament
= 16,58 kg persona/any
= 3,3% de les fraccions recollides selectivament
Les imatges corresponen a la campanya Jo Reciclo, i tu? de l'AMB (2008)

Alerta amb els impropis: la importància de fer-ho bé
El paper del ciutadà consisteix en separar els seus residus en aquestes quatre fraccions (més la resta o  rebuig, és a dir allò no reciclable).

Separar adequadament els residus és fonamental per a valoritzar els residus i ajuda a que les plantes de tractament funcionin millor, per això cal saber allò que va i allò que NO va a cadascun dels contenidors, és a dir els impropis
  • Impropis del contenidor MARRÓ: Tot allò que no sigui orgànic dificultarà el compostatge. Per exemple pols d'escombrar, burilles, trossos de plàstic, metall, ceràmica, etc. s'han de llençar al contenidor de resta o rebuig
  • Impropis del contenidor GROC: Residus de plàstic o metàlics que no siguin llaunes, ampolles o envasos de plàstic. Per exemple bolígrafs, raspalls de dents i altres residus que no es poden reutilitzar s’han de llençar al contenidor de resta o rebuig 
  • Impropis del contenidor BLAU:Bàsicament grapes, clips, trossos de plàstic o metalls (portades o espirals de dossiers) i similars. El paper de cuina, tovallons, mocadors... tot i ser paper tampoc no s'han de dipositar al contenidor blau, sinó al marró
  • Impropis del contenidor VERD:
    Taps i tapes. No s’hi ha de llençar vidre que provingui d’altres fonts, com ara gots o gerros trencats, ni sobretot vidre pla; per exemple, miralls, finestres o taules de vidre. El vidre pla s’ha de portar a la deixalleria. Mai s'han de llençar bombetes o fluorescents al contenidor verd; també s'han de portar a la deixalleria