bloc
noticies
novetats

dilluns, 14 de novembre del 2011

El Moviment R (també) és prevenció. Revista TAXI


Aquest és el títol de l'article de dues pàgines que hem escrit al núm. 196 de la revista TAXI que acaba de sortir al carrer. Aquesta revista, editada per l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, s'edita en format paper (13.400 exemplars)*, però també es pot consultar on-line el web de l'IMET.

El Moviment R, la campanya 2.0, del projecte Life COR, també ha estat present en els dos números anteriors de la revista Taxi.
* difusió gratuïta i domicialiada a tots els professionals taxistes, empreses, institucions i personalitats vinculats al taxi

El Moviment R (també) és prevenció
Si parlem de prevenció, segurament, el primer que ens ve al cap són els riscos i la seguretat (prevenció d’accidents de circulació, de treball..); després, potser, pensem en temes relacionats amb la cura i la salut (prevenció del grip, de l’obesitat, del tabaquisme...), o, fins i tot, en la guerra (prevenció dels conflictes armats). Doncs avui, el Comando R vol parlar d’una altra prevenció: la dels residus.

Per això, el primer que hem fet és consultar el diccionari. I hem trobat que PREVENCIÓ és l’acció i l’efecte de prevenir, és a dir, preveure una cosa per impedir-la o evitar-ne els efectes. Així podríem dir que el millor residu és aquell que no es produeix.

Quan parlem de prevenció de residus, estem parlant de la R de reducció i de la R de reutilització. Reducció de la quantitat de residus que generem. Reutilització de productes. Però també parlem de la tercera R, la del reciclatge, perquè també estem fent prevenció quan separem els nostres residus per fraccions (paper i cartró, orgànica, vidre, envasos) i els dipositem al contenidor de recollida selectiva corresponent, o fem servir les deixalleries i punts verds. És la garantia que els residus entrin en la cadena de reutilització i reciclatge, es transformin en matèria primera i retornin al cicle de producció.

Concretem una mica més
La R de reducció de residus es refereix tant al fet de disminuir-ne la quantitat i toxicitat, com el volum que va a parar a les plantes de tractament. Acabem de mencionar la recollida selectiva. Una altra via a considerar és la del consum de béns i serveis immaterials que no generen residus, Què vol dir això? Doncs, per exemple, fer regals alternatius: vals per una sessió de massatge, un sopar romàntic, entrades per un concert o per anar al cinema... També corresponen a aquest apartat els consells de prevenció de residus a l’hora de la compra: anar amb el carretó, la bossa o el cabàs; comprar a granel o envasos grans quan es pugui, rebutjar envasos d’un sol ús, utilitzar carmanyoles...

La R de reutilització de residus es refereix a fomentar que els objectes no es llencin fins que realment hagin esgotat la seva vida útil; tornar a usar un producte o material amb la finalitat original o una altra abans que es converteixi en un residu. Què vol dir això? Doncs donar-los una nova oportunitat i anar a contracorrent de la cultura "d’usar i llençar" que pot semblar pràctica, però que és molt cara. Per a les nostres butxaques, un tema molt important en moments com els que estem vivint, i per al medi ambient, ja que genera una gran quantitat de residus, alguns difícils de tractar.

Els mercats de segona ma i d’intercanvi
Són un fenomen molt antic que esta vivint un renaixement i que s’està reimplantant cada dia amb més força. 

No sempre que es compra un producte cal que sigui nou. Moltes vegades un producte ja usat pot fer el mateix servei i, fins i tot, tenir altres valors afegits. Allò que per a mi ja és un “residu” pot ser un producte necessari per a una altra persona (la cadireta del bebè que va camina, la roba que no ens van bé perquè hem aconseguit aprimar-nos, el moblet que ens fa més nosa que servei amb la redistribució que hem fet a casa......). Aquest és el camp de les botigues de segona ma (algunes s’anuncien com vintage) i dels mercats d’intercanvi i de segona ma. La campanya de l’Àrea Metropolitana de Barcelona "Millor que nou, 100% vell" té com a objectiu la promoció de la compra venda de productes de segona mà i la difusió dels establiments relacionats i la comunicació dels mercats d'intercanvi o de segona mà. 

Reparat millor que nou
La campanya també informa sobre professionals de la reparació i la restauració i disposa d’un telèfon (934 242 871) i d’un local (carrer de Sepúlveda 47. Barcelona) on ofereix tallers i assessorament per fomentar l’autoreparació. Reparar els aparells i objectes espatllats estalvia la despesa d'haver-ne de comprar un de nou, allarga la vida útil de l’actual i evita la generació d’un residu que caldrà tractar. 

Setmana Europea de la Prevenció de Residus
A finals de novembre se celebra la tercera edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Us convidem que vingueu a la R-Festa que tindrà lloc el diumenge dia 27 de novembre, al matí, a l’avinguda Mistral. Hi trobareu més informació sobre el que acabem d’explicar, sobre el projecte europeu LIFE+ COR, i sobretot hi trobareu els professionals de la segona ma, tallers, activitats infantils... en definitiva, un matí de festa. 

En el marc de la Setmana també se celebraran mercats de segona ma i intercanvi, tallers i altres accions a tots els municipis i barris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 
Novembre 2011

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada