dilluns, 14 de novembre de 2011

En el Cafè amb COR parlarem del malbaratament alimentari

  • 89 milions de tones d'aliments (verdures, fruita, carn, llet...) acaben als contenidors a l'Europa dels 27  
  • Aquesta quantitat d'aliments malbaratats produeix 170 milions de tones equivalents de C02  
  • A més, la seva producció i transport han requerit un alt consum d'energia i de recursos naturals, com l'aigua, 
  • per últim, la factura del tractament de 89 milions de tones dipositades als contenidors és molt elevada 
El proper dimarts, dia 22, parlarem del malbaratament alimentari en el tercer Cafè amb COR

Serà a les 16.00h, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Ho farem amb l'ajuda del documental Taste the Waste i de la Fundació Banc d'Aliments, a través de la participació del seu vicepresident, Jordi Peix.

Taste the Waste és un documental escrit, produit i dirigit per Valentin Thur
L'autor cerca les raons per les quals més de la meitat dels aliments acaba a les escombraries i investiga .  la magnitud d'aquesta despesa a escala internacional. Per a fer-ho Thurn parla amb administradors de supermercats, flequers, inspectors de mercats majoristes, agricultors, ministres i polítics de la UE. El que descobreix és un sistema mundial en què tots participen. Es pretén que tots els aliments estiguin disponibles en tot moment. Així, els supermercats tenen constantment tota la gamma de productes en oferta: el pa als prestatges ha de ser fresc fins a altes hores de la nit i les maduixes estan en estoc durant tot l'any. I tot ha de fer molt bona pinta: una fulla d'enciam marcida, una esquerda en una patata o un bony en una pinya fa que aquests aliments es retirin immediatament.
Aquest malbaratament té efectes desastrosos sobre el clima mundial. L’agricultura devora enormes quantitats d'energia, aigua, fertilitzants i pesticides; es tala la selva tropical, i tot això provoca més d'un terç dels gasos d'efecte hivernacle.

El Banc dels Aliments
És una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre, creada per a lluitar contra la fam d’Aquí, evitar que els aliments consumibles però no comercialitzables siguin destruïts i, finalment, fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn més immediat.

Els dies 25 i 26, organitzat pel Banc d'Aliments, tindrà lloc el Gran Recapte d'Aliments a mercats i supermercats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada