bloc
noticies
novetats

divendres, 9 de març del 2012

LA VANGUARDIA: Motius per canviar #onvasenvas


Tercer publireportatge de la a campanya On vas, envàs? de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquesta ocasió, la visita organitzada és a la línia de selecció d'envasos de l'Ecoparc de Montcada i Reixac. La visita es va celebrar el dissabte 18 de febrer i van participar-hi una cinquantena de persones de totes les edats.

S'ha publicat a l'edició de 9 març de LA VANGUARDIA.
Motius per canviar
On s’envien i com es tracten els envasos que es recullen al contenidor groc?

La campanya On vas, envàs?, promoguda per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el suport d’Ecoembes i Ecovidrio, ha resolt les incògnites sobre el tractament que reben els envasos lleugers a una cinquantena de ciutadans gràcies a una visita a l’Ecoparc de Montcada i Reixac.


Una cinquantena de persones han visitat l’Ecoparc de Montcada i Reixac (Ecoparc 2), una instal•lació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que separa i tracta la fracció orgànica (principalment restes de menjar), la fracció resta recollida al contenidor gris (els residus que no podem dipositar en els altres contenidors) i, des de l’any 2010, també la fracció d’envasos lleugers recollits al contenidor groc (plàstics, llaunes, brics...).

A part de recuperar els envasos que la ciutadania no ha dipositat al contenidor groc i que, per tant, arriben barrejats amb la fracció resta del contenidor gris, l’Ecoparc 2 té una línia de separació específica per als envasos recollits al contenidor groc. Aquest equipament, que té capacitat per tractar 27.500 tones de residus d’envasos lleugers a l’any, separa i embala els envasos per tipus de material de manera que es poden portar a les plantes de reciclatge.

En aquest context, la campanya On vas, envàs? ha acompanyat un grup de ciutadans i ciutadanes a l’Ecoparc 2 amb la finalitat de donar a conèixer el tractament que reben els residus quan els dipositem correctament. La campanya s’ha portat a terme a diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. A banda de les visites, una de les accions més rellevants ha estat la creació d’un jingle i la gravació d’un videoclip amb la participació espontània de la ciutadania, que s’ha difós a la xarxa i als mitjans de comunicació locals. Prèviament es va fer una campanya de ràdio per difondre les visites i per informar sobre el procés d’inscripció.

Les persones que han assistit a la visita a l’Ecoparc 2 – majoritàriament públic familiar - han opinat respecte la visita i el procés de tractament dels residus en aquesta instal·lació.
Pilar Ruiz:
El meu fill petit ha al·lucinat i m’ha dit: mama, tantes escombraries fem?
La visita ha sigut important per a nosaltres però també per als nostres fills. El meu petit, de 9 anys, s’ha quedat parat amb el volum de deixalles que generem.

Amparo Ventoso:
Tenia la necessitat de saber si a casa ho fèiem bé
Jo llençava les llaunes brutes d’oli dins d'una bosseta de plàstic i la lligava. Ara ja no ho faré, ja sé que és millor dipositar els residus d’envasos amb la bossa oberta

Jesús Raluy:
Avui en dia, la gent encara no està educada per reciclar bé
Hi ha persones que no els interessa i passen de tot, joves i velles, de totes les edats

Anna Martínez
És important que els nens aprenguin a separar els residus i ja ho tinguin inculcat
Nosaltres anem una mica a remolc, no ens n’han ensenyat de petits i anem fent el què ens sembla. Però el més important són les generacions que vénen ara, que ho aprenguin de la mateixa manera que aprenen a cuinar, rentar o el què sigui.

Jan Melús
He vist una pilota en una cinta plena de brossa
A la cinta també he vist pells de mandarina i envasos
.
El punt verd ens dóna pistes
Una de les qüestions que més ha despertat la curiositat de les persones participants ha estat el significat del símbol del punt verd.

El punt verd està imprès en els envasos i ens informa que l’empresa envasadora ha pagat perquè es recullin i siguin reciclats un cop s’han fet servir. El punt verd també ens indica que s’han de dipositar als contenidors de recollida selectiva (groc, blau o verd) perquè puguin ser separats en una planta de tractament de residus i després ser recuperats i convertits en nous productes o materials.

És important fer bé la separació per aconseguir millorar la quantitat de material recuperat. L’any 2011, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es van generar 39.000 tones de residus d’envasos lleugers, que es van poder reciclar amb facilitat. Tot i aquesta xifra, en termes de recollida selectiva encara ens queda camí per recórrer

Tu també vols visitar la planta?
Les portes de les plantes de tractament de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona són obertes. El programa Compartim un futur, una de les accions del projecte Life COR, ofereix visites guiades per a públic escolar i per a públic adult.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada