bloc
noticies
novetats

divendres, 2 de març del 2012

LA VANGUARDIA: un embolic de profit #onvasenvas


Segon publireportatge sobre la planta de triatge de residus del contenidor groc comentada per les persones que han participat a la visita organitzada el 17 de febrer, dins la campanya On vas, envàs? de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

S'ha publicat a l'edició de 2 març de LA VANGUARDIA.
Un embolic de profit
Què és què, a la planta de triatge?
PET, PEAD; PEBD, acer, alumini, bric... quin embolic
Portes obertes a la planta de triatge de Gavà- Viladecans perquè la ciutadania pugui veure que és possible posar ordre a tots aquests materials per a reciclar-los posteriorment

Els envasos lleugers, un cocktail de materials útils
A la planta de triatge arriben cada dia milers de llaunes de conserva i de refresc, brics, garrafes i ampolles d’aigua o d’oli buides, envasos de gel de bany i detergents, bosses de plàstic, etc. procedents del contenidor groc. Aquests residus són de materials diferents, i la funció de la planta és identificar-los i separar-los adequadament perquè es puguin reciclar.
  • Les llaunes poden ser d’acer o d’alumini. A la planta es separen per tipus de material per fer-ne nous productes com llaunes i/o llantes de bicicleta.
  • Els brics, després de passar el procés de separació i triatge de materials, es recuperen i se n’aprofita el cartró i l’alumini, per separat.
  • Les ampolles d’aigua, d’oli o refresc són d’un plàstic flexible, transparent i que es reconeix per tenir el punt de sutura al cul de l’envàs. Aquest tipus de plàstic s’anomena polietilè tereftalat o més conegut per PET. De la recuperació d’aquest material se’n fan fibres tèxtils per fabricar nous productes com folres polars o catifes.
  • Les garrafes blanques d’aigua, gel de bany o detergent són de plàstic PEAD (polietilè d’alta densitat), i s’identifiquen fàcilment perquè són translúcids o de colors. Aquest material recuperat es fa servir per produir elements per a la construcció com, per exemple, canonades.
  • Les bosses de plàstic de la compra estan fetes amb PEBD, un plàstic de baixa densitat que s’identifica perquè és elàstic i tou, del qual se n’obtenen bosses d’escombraries.
  • Els paquets de pasta, galetes o sopes, els envasos de iogurt o de margarina, o les safates de porexpan es recuperen de forma conjunta encara que estan formats per diversos tipus de plàstic com: polipropilè, poliestirè o poliestirè expandit. Tots aquests materials es poden convertir en mobiliari urbà, com per exemple: bancs, papereres i jardineres.

Tu també vols visitar la planta?
Les portes de les plantes de tractament de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona són obertes. El programa Compartim un futur, una de les accions del projecte Life COR, ofereix visites guiades per a públic escolar i per a públic adult. La campanya On vas, envàs? ha organitzat unes visites especials destinades a conèixer la planta i el seu funcionament a través de les impressions i opinions dels i de les visitants.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada