bloc
noticies
novetats

dimarts, 13 de desembre del 2011

Arbre de Nadal: de plàstic o natural?

El Nadal s’acosta i molta gent decora casa seva col·locant el tradicional arbre. 
Unes persones opten per l'arbre natural, altres per l'arbre artificial. I tu, què triaràs?

Hem recollit algunes opinions sobre aquest tema, amb els seus pros i contres:

Nadal sense arbre:
De fet l’arbre de Nadal és un costum aliè al nostre país. Per això la primera opció seria el Nadal sense arbre. Hi ha persones que opten per posar només pessebre i recomanen que aquest sigui tradicional (figuretes de fang, per exemple, fetes a mà) que reulitzarem cada any.

A favor de l’arbre de plàstic:
És un element reutilitzable que ens pot durar molts anys. L’arbre natural (normalment un avet), encara que tingui arrels, difícilment sobreviurà un cop finalitzades les festes i  probablement acabi a les escombraries. En canvi el de plàstic el podem guardar i reutilitzar any darrera any només canviant el guarniment. A més és més econòmic.

A favor de l’arbre natural:
Si comprem l’avet en un mercat nadalenc cal assegurar-se que siguin arbres certificats de viver. Actualment la inmensa majoria ho són. En aquest cas la compra no suposa talar cap arbre del bosc. Comprar un arbre natural també és donar suport a un sector econòmic local (molts venen de vivers de la zona del Montseny), mentre que els arbres de plàstic normalment es fabriquen lluny.
 Una dada sorprenent: segons els Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC) aquest any preveuen que les vendes augmentaran i es vendran més de 800.000 avets.

Un altre punt important és gestionar bé els arbres passades les festes. Es reciclen perfectament en forma de compost, però per això cal dipositar-los als punts de recollida especial o a les deixalleries o punts verds, segons el municipi. L’arbre de plàstic acabarà també sent un residu però en aquest cas difícilment reciclable.

Altres opcions:
Algunes opcions alternatives comencen a tenir èxit, com per exemple,guarnir plantes i arbres que tinguem plantats a casa: un pi, un boix, una olivera, una alzina, un llentiscle, etc... O també fer servir arbres de nadal de cartró, fàcilment reciclables.


Per a fer el teu propi arbre de Nadal, hem trobat alguns exemples a blocs de decoració, com aquests:

Més informació:
- Guia sobre el Nadal sostenible, de la Diputació de Barcelona 

Més debat sobre el verd nadalenc:
És evident que moltes tradicions o costums de nadal tenen a veure amb el verd. Potser també s’hauria de debatre sobre la Ponsètia (planta d'origen centreamericà que sobreviu malament després de les festes i que hem incorporat com una tradició), la molsa que posem als pessebres, el vesc, el boix grèvol...  Aquest darrer, per exemple, és una espècie protegida que només pot comercialitzar-se si prové de plantacions.

Caldria diferenciar les tradicions pròpies de les d'origen nòrdic i també mirar d’adaptar les tradicions pròpies: voler conservar-les no és incompatible amb repensar-les tenint en compte que la pressió humana sobre la natura no és la mateixa que abans i que la protecció dels ecosistemes avui és un tema fonamental.

Tens més idees? Tens altres propostes? Comparteix-les amb nosaltres!

Segueix-nos al facebook: www.facebook.com/residus.AMB.COR
Segueix-nos al twitter: @residus_AMB_COR #restrena

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada