bloc
noticies
novetats

dilluns, 19 de desembre del 2011

R-estrena el Nadal: Nadal sense congestió


La primera lectura d'aquest senyal de trànsit (que aquests dies es pot veure a diverses zones de Barcelona) és que ens recomanen evitar agafar el cotxe i fer servir el transport públic.
Però nosaltres fem una segona lectura i hi hem volgut veure una recomanació de Nadal de R-estrena: s'acosten dies d'àpats importants i existeix el risc de menjar en excés i, per exemple, "congestionar-nos" de torrons. O que amb tantes compres de darrera hora, poguem acabar "congestionats" de plàstics i embolcalls innecessaris.

Avui, hem recollit alguns consells per a uns àpats nadalencs més sostenibles i sense excessos.

A l'hora de la compra:
  • Ajuda els i les productores locals comprant aliments propers. A més estalviaras transport i CO2. Busca productes ecològics o, com a mínim, prioritza els productes frescos i de temporada.
  • Evita els productes amb excés d'embolcalls. Comprant a granel podras ajustar millor les quantitats a comprar.
  • Llegeix bé les etiquetes dels productes que compres. Per exemple, en els ous s'indica la forma de cria de les gallines (en gàbies o no), la carn pot ser d'origen ceritificat, o pots interesar-te per l'origen del peix i marisc.
  • Sobre el peix, Greenpeace recomana consultar la llista vermella d'espècies que poden provenir de formes de pesca no selectives o d'aqüicultura insostenibles.
  • Porta una bossa de tela o carretó i evita fer servir bosses de plàstic. I si desplaça't a fer les compres a peu o en transport públic t'estalviaràs embussos i fums.

Per evitar el malbaratament alimentari a casa:


Descarregueu la vostra llista de la compra, amb el càlcul de quantitats segons comensals, en aquest enllaç
  • Redacta un menú, pensa què necessitaràs i planifica bé les quantitats segons la quantitat de gent convidada per no caure en compres excessives o innecessàries.
  • Dosifica les racions, no volem que sobri menjar als plats. Aneu obrint els productes i les ampolles a mesura que es van consumint. No ompliu els plats amb més quantitat de la que és possible menjar. Posa racions més petites i deixa que la gent pugui repetir si li ve de gust. També pots permetre que convidats i convidades es serveixin ells mateixos de manera que cadascú agafi la quantitat que desitja.
  • Conserva els excedents adequadament. Tot el menjar preparat que sobri ha d'anar a la nevera en menys de dues hores. Pots emmagatzema-ho en recipients tipus carmanyola per poder-ho menjar en un altre àpat.

Ja ho sabeu: Nadal sí, però sense congestió.

Teniu altres consells per compartir?
Ens ho podeu explicar al nostre bloc o a les xarxes socials:
 @residus_AMB_COR #restrena


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada