bloc
noticies
novetats

dimecres, 28 de desembre del 2011

R-estrena el Nadal: Llibre electrònic o llibre de paper?



Segurament el llibre electrònic i altres dispositius de lectura portàtil (i-Pads o tabletes) seran uns dels regals favorits d’aquestes festes.

Per això, avui, ens preguntem si aquests nous gadgets electrònics suposen una millora des del punt de vista ambiental. D'entrada semblaria que els e-books són molt més ecològics que els llibres tradicionals ja que representarien un estalvi de materials: en un únic dispositiu podem tenir centenars de llibres o altres tipus de lectures, l'equivalent a molts quilograms de paper. Però, realment és així?

Impactes associats a cada suport de lectura:

Un estudi del Center for Sustainable Communications (Suècia) indica que l'impacte en emissions de CO2 per fabricar un dispositiu de lectura és molt superior al de qualsevol llibre de paper. Un llibre electrònic comença a ser competitiu després d'utilitzar-lo per a llegir com a mínim 33 llibres de 360 pàgines cadascun.

Un altre estudi calcula que la petjada de CO2 d'un i-Pad és d'uns 130 kg mentre que la d'un llibre mitjà és de 7'4 kg. La petjada de carboni de l'i-Pad equival per tant a la d'uns 18 llibres. A ECO-LIBRIS trobareu més informació sobre aquests estudis.


Com veiem a la imatge, més de la meitat (58%) dels impactes ambientals estan associats al seu procés de fabricació mentre que els associats al transport des del lloc de fabricació fins al compradorserien d'un 11%.
Pel que fa al consum d'energia un cop adquirit dependrà molt de l'ús que se'n faci, tot i que es calcula una mitjana de quasi 40 kg. En el cas de les tabletes, seria més elevat perquè consumeixen més que els e-book.

Pel que fa al llibre de paper els impactes ambientals depenen de la quantitat de paper utilitzat, però també del seu origen, del tipus de paper, de la tinta, etc. Aspapel és un dels llocs on trobar informació sobre el sector paperer espanyol i el seu impacte en les emissions i captura de CO2.

L'impacte depèn de l'ús que en fem:

Volem fer èmfasi també en els impactes derivats de la seva gestió com a residu. I aquí hem de considerar que l'impacte serà molt diferent segons l'ús que fem com a lectors de cada un dels tipus de lectura.

És evident que la millor opció per als llibres és allargar el seu ús al màxim, intercanviant-lo o cedint-lo a una biblioteca on podrà ser reutilitzat per moltes persones, tindrà una vida llarga i per tant retindrà tot el seu CO2 per molts anys. La segona opció seria reciclar-lo finalment com a paper.

En el cas de l'e-book, pot ser més complicat. Desconeixem quina serà la seva vida útil: quedarà obsolet ràpidament? Haurem de comprar-nos un de nou cada pocs anys? En aquest cas, les muntanyes de residus electrònics generades suposen molts punts negatius ambientals per als llibres electrònics. El seu destí, en tot cas, ha de ser un punt verd o deixalleria.


I tu què en penses? Per quin suport t'inclines?
Ens ho podeu explicar al nostre bloc o a les xarxes socials
@residus_AMB_COR #restrena

2 comentaris:

Andròmines ha dit...

Comentari fet arribar per Andròmines:

Se’ns dubte per a pensar-ho.... i el foment de guerres per els components insostenibles ..... per altra banda si realment la comunitat es consciencià en el seu reciclatge i reutilització, sempre hi haurà projectes com el d’Andròmines que podran donar-li mil vides útils i apropar les noves tecnologies i així lluitar contra la bretxa digital. Però si no és així la contaminació per no fer la recollida selectiva del residu serà molt gran!

Carmis ha dit...

Si aquestes màquines tinguessin una vida llarga com la d'un llibre (que pot durar desenes i desenes d'anys) no tindria dubte, però la vida d'un electrodomèstic tots sabem la que és. Per exemple què dura un telèfon avui en dia?? Si arriba a 4 anys pots estar més que satisfet... Tant per tant, tots els residus que generarà aquests e-books, seran més pejudicials que beneficiosos pel planeta...

Publica un comentari a l'entrada