bloc
noticies
novetats

dijous, 29 de desembre del 2011

La taxa PxG de Miravet i Rasquera premi Medi Ambient de Tarragona


La Diputació de Tarragona ha atorgat el VII Premi Iniciativa Medi Ambient a la "Implantació d'un sistema de pagament per generació de residus als municipis de Miravet i Rasquera".

Ara farà un any que  Miravet (770 habitants) i Rasquera (962 habitants), del Consorci per la Gestió dels Residus Municipals de Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat, van implantar la taxa de pagament per generació (PxG). Els objectius: potenciar les recollides selectives, minimitzar al màxim la fracció resta o rebuig i aplicar el principi de qui més residus genera, més paga.

La taxa municipal es divideix en dues parts. La part fixa, que es paga mitjançant el rebut anual, i la part variable, que es paga mitjançant la compra de bosses especials destinades a les fraccions de rebuig i envasos que es recullen porta a porta. En aquest enllaç trobareu més informació del seu funcionament. En aquest altre, les reflexions de Ton Aymemi, responsable de la implantació de la taxa, després del primer trimestre de la seva implantació.

Presentació de la taxa. Ton Aymemí és el primer de la dreta
Les taxes PxG de Miravet i Rasquera són pioneres en el camp de la fiscalitat relacionada amb la generació de residus municipals, però no són les úniques experiències realitzades. La primera experiència data de 2003 i correspon a Torrelles de Llobregat, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona; després vindrien Esporles, a Mallorca (2009) i Argentona, al Maresme (2010). Ens interessa la reflexió de la regidora de Medi Ambient d'Argentona quan diu que un dels problemes més importants a l'hora d'implantar la taxa és el desconeixement de la ciutadania del preu del servei de gestió dels residus.

1 comentaris:

Alfons L.C. ha dit...

Personalment fa temps que seguim amb entusiasme les experiències similars. Algunes han estat víctimes de crítiques injustes i demagògiques (com també ha passat amb algunes recollides porta a porta). Sense cap dubte el PxG és un pas endavant en la co-responsabilització en l'àmbit dels residus.

Publica un comentari a l'entrada